2014. január 19., vasárnap

Firefox OS - Hasznos linkek

A kezdő Firefox OS fejlesztőknek zavaró lehet, hogy az információk eléggé szétszórva találhatók meg a weben, ezért most arra vállalkoztam, hogy ezeket egy kicsit rendszerezve összegyűjtöm és ebben a bejegyzésben majd rendszeresen frissítem:

Hivatalos magyarországi kommunikációs csatornák:

2014. január 11., szombat

Firefox OS - Legyen web a mobilodon!

HTML, CSS és JavaScript ennyit kell tudnod, ha Firefox OS-ra akarsz fejleszteni! De kezdjük az elejétől. Pár hónapja hazánkban is megjelent az egyik legígéretesebb új mobil platform, a Firefox OS. A Mozilla operációs rendszere teljes egészében a nyílt webes szabványokra épít és a megírt alkalmazásokat akár a többi mobil platformon is futtathatjuk. Plusz van még egy fontos dolog, hogy mostanság elég nagy pezsgés van körülötte!

A Mozilla nagy ötlete, hogy a telefon felhasználói felülete és az alkalmazások is a nyílt webre, azaz a HTML5, CSS3, JavaScript ill. WebAPI-ra támaszkodnak. Mivel ezeket a technológiákat minden webes fejlesztő ismeri, kifejezetten gyorsan fejleszthetők vele platformfüggetlen alkalmazások, a saját tapasztalatom szerint is!


Az architektúrát tekintve legalul a Gonk Linux kernel valamint az ehhez kapcsolódó könyvtárak és meghajtó programok helyezkednek el, amin a Gecko renderelő motor értelmezi és megjeleníti a HTML - CSS - JavaScript kódot. Legfelül pedig a Gaia található, ami a Firefox OS felhasználói felületét adja. Látható, hogy a Firefox OS mobilokon megjelenő minden komponens ezekre az alapvető webes technológiákra épít, legyen az akár vibrálás, telefonhívás, email küldés, névjegymentés vagy éppen fényképezés. Ezeket a funkciókat a W3C standard WebAPI-k segítségével, egyszerűen javascript hívásokkal érhetjük el.

Ha kedvet kaptál hozzá, akkor legyen neked is web a mobilodon!

http://www.mozilla.org/hu/firefox/os/

2014. január 2., csütörtök

2013-as évértékelő

Mintha csak most írtam volna a tavalyi évértékelőmet, de már megint eltelt egy év! 2012 decemberében nagyjából ott hagytam abba, hogy munkahelyet váltottam és a Telvice Kft.-hez igazoltam át, ahol azóta is a Compuware dynaTrace technikai támogatását végzem. Az évet a dynaTrace oktatási témák (alap, fejlesztői, üzemeltetői, CI és teszt integrációs, kliens oldali eszközök) elméleti és gyakorlati anyagának kidolgozásával kezdtem majd a vezetőséggel elkészítettük a magyarországi support csomagokat. A support keretében egyébként oktatásokat, tanácsadást és hibafeltárási támogatást (SWAT tevékenység) nyújtottam a meglévő ügyfeleink számára:

  • Raiffeisen Bank Zrt.
  • Generali Biztosító Zrt.
  • GIRO Zrt.
  • Magyar Telekom Nyrt.
  • ShiwaForce.com Zrt.
  • Szerencsejáték Zrt.
  • Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az ügyfélkör bővítése érdekében a pilotolásra is nagy hangsúlyt fektettünk. Az elmúlt évben több mint 10 dynaTrace pilot technikai szakértői feladatát láttam el (implementáció, analizálás, vezetői prezentáció). Talán pont ezek voltak a legérdekesebb feladataim, mivel mindig is kíváncsi voltam hogy a hazai nagyvállalatok milyen eszközöket és keretrendszereket használnak és milyen problémáktól "szenvednek". Emellett egy jó rálátást kaptam az egyes rendszerek felépítésére és architektúrájára is, amire azért nem sok mindenkinek adódik lehetősége.

A dynaTrace és a hozzá kapcsolódó kódminőség biztosítás népszerűsítése érdekében több hazai konferenciára is sikerült eljutnom és előadásokat tartanom. A munkatársaim szerint az év elejéhez képest sokat fejlődött az előadói és a prezentációs képességem, sőt állítólag a sales-es tevékenységhez is van érzékem. Hát kitudja..., bár azt kijelenthetem, hogy szakmai váltást nem tervezek! :)


A dynaTrace support mellett a fejlesztői ismereteimet is tudtam bővíteni, méghozzá a mobil technológiák irányában. Elhatároztam, hogy készítek a SonarQube-hoz egy Android alapú alkalmazást és ezen keresztül megismerem az Android-os fejlesztést. Különösen örültem annak, hogy hivatalosan is ez lett a SonarQube mobil alkalmazása és hogy csatlakozhattam a SonarQube közösségi fejlesztőihez, sőt még az Appra Magyar mobilfejlesztői versenyre is beneveztem vele! De a történetnek itt még koránt sincs vége. Nemrég a kis hazánkba is elérkezett a Firefox OS mobil platform aminek a technológiai háttere felkeltette az érdeklődésemet, ezért úgy döntöttem, hogy az androidos appomat átportolom a Firefox OS-ra.

Hogy mi várható erre az évre? Az év vége a cég számára sikeresen alakult mivel a megtartott pilotok felénél már eljutottunk az eladásig, így jövő évre is lesz bőven feladatom, habár úgy tűnik, hogy nemcsak nekem mivel új munkaerőt is keresünk a megnövekedett ügyfélszám miatt. (Ha netán érdekelne szólj mihamarabb!). Tervezem még a SonarQube Android alkalmazásom továbbfejlesztését és a már régóta halogatott Oracle Java-s vizsgák letételét is.